Szabadidős programok

100_4732-kAz elmúlt években jelentősen bővítettük kiegészítő tevékenységeink körét. Az évek óta jelen levő úszás és ovi karate mellet megjelent a Sportmanó ( ügyességi labdajátékok) és az ovi foci. Az igényeket és a helyi program célkitűzéseit figyelembe véve beindult a néptánc is. Ezen kívül folyamatosan működik az angol nyelvvel való játékos ismerkedés is. Ezeket a foglalkozásokat megfelelő szakképzettséggel rendelkező külsős szakemberek vezetik. A kiegészítő tevékenységformákra a játékosság jellemző a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően.

100_5031-kTermészetesen a hitoktatás, a bibliai történetek megismertetése is óvodai életünk szerves részét képezi, mint kiegészítő tevékenység. A foglalkozások játékos formában történnek, pedagógus végzettségű hitoktató közreműködésével.

Óvodánk programjai

A rendszeres séták és kirándulások évszakokhoz, alkalomhoz kapcsolódóan beépültek óvodai életünk mindennapjaiba.

allatsimogatasÉves állatkerti belépőnket igyekszünk minél gyakrabban kihasználni. Rendszeresen járunk bábszínházba, ellátogatunk múzeumokba, de gyakran megfordulnak óvodánkban ismert előadóművészek is.

 

nemet3A Teréz napi szüreti mulatság már hagyománnyá vált egész napos gyermeknapi rendezvény, mely sokrétű, élmény-dús kikapcsolódást nyújt gyermeknek-szülőnek egyaránt.

Az új kis-óvodásoknak nyílt napot szervezünk az ismerkedésre beiratkozás előtt. A beszoktatást a szülőkkel közösen segítjük.

Az Óvoda elfogadott Helyi nevelési programja a J.E.K. szabadon választható kiegészítő tevékenységeket kínál a szülői igények és az óvoda hagyományait figyelembe véve. (délután szervezett tevékenységek)

Mozgásfejlesztés tekintetében

Úszás és korcsolya– délelőtt , óvodán kívül szervezett (szakedző végzi) óvodai kísérettel
Sportmanó – óvodában
karate, foci, – óvodában (szakedző)

Művészeti fejlesztés tekintetében

Nyelvvel való ismerkedés
angol, német –óvodában (nyelvvizsgázott óvodapedagógus, nyelviskolai szakpedagógus
Néphagyomány ápolás
néptánc – óvodában (szakoktató)

Biztosítjuk igény szerint a hitoktatást, a zeneovit, és a hangszerrel való ismerkedést.

Óvodai ünnepeink, hagyományaink a következő témakörökre épülnek:
farsangGyermeki élettel kapcsolatos ünnepek: születésnap, névnap, Mikulás, Karácsony, Anyák Napja, nagycsoportosok búcsúztatása, Teréz napi szüreti mulatság

 

 

karacsonyTermészettel összefüggő ünnepek, hagyományok:

Jeles napok: Betakarítás napja, Teréz napi szüreti mulatság (X. 15-től), Mikulás, Advent (XII. 1-től), Karácsony, Farsang (vízkereszttől hamvazószerdáig), Húsvét (az első tavaszi Napéjegyenlőség utáni holdtölte).

 

Társadalmi ünnepek: Nemzeti Ünnep Nyugdíjasok köszöntése, Sportnapok, Kerületi rendezvényeken való részvétel stb.

Az átélt események a közös élmény erejével hatva erősítik a közösséghez tartozás érzését, mely nemcsak érzelmi kötődés, hanem a komplex személyiségfejlődés elősegítői.

Tavasz Nyár Ősz Tél
Föld, víz napja
Madarak és Fák napja
Tavaszi vásár
Húsvét
Pünkösd
Majális
Sportnap
 Aratás Teréz napi szüreti mulatság
Betakarítás
Mihály nap
 Advent
Luca nap
Borbála nap
Miklós-Mikulás
Karácsony
Újév
Farsang