Vándorkulcs – Wanderschlüssel

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által indított Vándorkulcs projekt keretén belül a hartai festett tulipános ládikó megérkezett a pesterzsébeti Német Nemzetiségi Önkormányzathoz is. Az ünnepélyes kulcsátadásnak a Baross Ovi nyújtott helyszínt.

Az ünnepséget köszöntötte Kovács Eszter alpolgármester úrhölgy, Pesterzsébet nemzetiségi ügyekért felelős alpolgármestere, megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Fekete Katalin az OKIIB Elnöke, Tantosné Rostagni Katalin önkormányzati képviselő asszony, Krén – Poroszka Jolán a József Attila Katolikus Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója, Tápai Ildikó a DNG igazgatója, Dr. Fekete Károlyné, az NNÖP korábbi elnöke, Lászlóné Ammer Klára nyugalmazott német nemzetiségi óvodapedagógus, valamint az SZMK elnökök, tagok, szülők, gyermekek.

Az ünnepségen a jelenlévők egy rövid videófilmen történelmi áttekintést láthattak a magyarországi németekről, majd a pedagógusok bemutatták az óvodában zajló, témával kapcsolatos projekthét történéseit, melyet szemléletessé tett egy rövid videó is. (lenti linken megtekinthető)

A projekthéten hangsúlyt fektettek a pedagógusok arra, hogy a németek betelepítéséről gyermekközpontúan emlékezzenek meg, így a gyermekek játékába szőtték a korabeli emlékképeket. Mivel többnyire hajóval, még pedig az „Ulmer Schachtellel” érkeztek a betelepülők, az építőjáték kapta a legnagyobb hangsúlyt, a Duna megépítésével, a házak felépítésével nagyon jól illusztrálható volt az akkori esemény. A projekthéten a hajó mint szimbólum vonult végig, megjelent valamennyi tevékenység kapcsán, jó kapcsolódási pont volt a témák összehangolására. Otthoni gyűjtőmunkára is hangsúly helyeződött, így szülők is részesei lehettek az óvodai folyamatoknak. Sok szép makett, kép, játék érkezett a csoportokba, melyben a szülők is megérezhették az évforduló jelentőségét, lelki tartalmát.

A projekthéten egy gyermekekhez közeli tartalommal készített videófilm vetítését is megszervezték az óvodapedagógusok mindhárom csoportnak. A közös vetítésen korabeli képeket, fotókat láthattak a gyermekek, emellett német dalokat és érdekességeket láthattak a témával kapcsolatban.

Természetesen a rajzolás festés, mintázás, kézimunka sem maradt el. A gyermekek kékfestőt festettek különböző technikákkal.

Gasztronómiai élményben is részük lehetett a gyermekeknek, ugyanis mézeskalács díszítésre is sor került. A gyermekek különböző mézeskalácsformákat díszítettek különböző cukorkákkal, magvakkal. Komlódiné Juhász Annamária mézeskalácskészítő mester segítette a gyermekek ezirányú ízlésformálását, gyarapította tudásukat.

A hét lezárásaként egy német nemzetiségi táncházon vettünk részt, ahol a táncolás mellett a hagyományos népviseletet is megismerhették a gyermekek. A táncházat Huszák Edina vezette.

Az óvodai projekthétről készült videó bemutatója után sor került az NNÖP hagyományos naptárrajzoló pályázatának eredményhirdetésére is. Nagyon nehéz helyzetben volt idén is a zsűri, hiszen szebbnél szebb rajzok születnek évről évre. Ezúton is gratulálunk a helyezetteknek!

Az NNÖP képviselőtestülete és az óvoda vezetése köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik elősegítették, hogy a németek betelepítésének 300. évfordulójához kapcsolódó ünnepi eseményeknek részesei lehettünk, és a gyermekek, szülők részére ezt továbbadhattuk.

Uicz-Juhász Vivien