Szemléletformáló és Újrahasználati Központban jártunk

Óvodán kívüli programon gyarapították tudásukat a Lila fecske csoportosok az újrahasznosítás támájában. A 18. kerület Besence utcai Szemléletformáló és Újra használati Központba látogattunk el a gyerekekkel, 2019. november 19-én.

Óvodánk egyik kiemelt feladata a környezetünk védelme, a környezettudatos magatartás kialakítása. Ennek érdekében törekszünk arra, hogy – az óvodában kialakított lehetőségek mellett – az információkat élményszerűen, cselekvő részvétellel sajátítsák el a gyermekek, óvodán kívüli lehetőségeket is felkutatunk. Ezért volt hasznos ez a kitekintés.

Amikor megbeszéltük a gyermekekkel ezt a látogatást, hogy hova is megyünk, sokan azt hitték, hogy egy óriási szeméttelepre fogunk látogatni. Sok gyermeknek már van ismerete a szemetes autóról, valamint a hulladékgyűjtés módjáról, és óvodai foglalkozáson és sétákon is tapasztalatot szereztek, hogy a szemetet csak kijelölt helyre szabad tenni, és vannak gyűjtőhelyek, ahol újra feldolgozzák.

Reggel a 36-os busszal elutaztunk a helyszínre ahol nagyon meglepődtek és sok új ismeretet hallottak a foglalkozást vezető szakmunkatársaktól. Megismerkedtek közelebbről az újrahasznosítás fogalmával, megtudtuk, hogy nem minden szemét, amit kidobunk, és milyen sokat tehetünk a környezetünkért, egészségünkért, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Még „kincs” is válhat belőle! Megerősítették a gyermekek ismeretét, hogy melyik színű kukába mit szabad tenni, és hogyan!

Ezt az alábbi mondókával bármikor gyakorolhatjuk:

Kék: papír, de csak tiszta!

Sárga: műanyag lapítva, fém mehet ugyanebbe,

Üveg: fehérbe és zöldbe!

Zárásként megnéztünk egy kisfilmet, melyben Kuka Manó volt a főszereplő. Elkalauzolt minket egy kincskeresésre, elmondta és megmutatta, hogy a szemétdomb tetején nagyon sok a „kincs, (maga a hulladék)”, hiszen újra és újra fel tudjuk használni. Ha újrahasznosítjuk a papírt, nem kell annyi fát kivágni, így a madaraknak és a mókusoknak is lesz lakóhelyük.

Tehát a hulladék akkor kincs, ha szelektíven gyűjtjük őket! Tegyünk így mi is!

A kis filmet és további információkat itt találnak: https://www.fkf.hu/szemleletformalokozpontok/szemleletformalas

Rápolti Katalin óvodapedagógus