Gyomaendrődi alkotótábor 2018

Immáron harmadik éve szerveztük meg óvodai nyári alkotótáborunkat. Idén kiemelt érdeklődés övezte a rendezvényt, amit mi sem bizonyít jobban, hogy több, tavaly elballagott, iskoláskorú volt óvodásunk is jelezte részvételi szándékát. A tábor tervezett időszaka hat napot ölelt fel, vasárnaptól péntekig. A gyermekeket a szülők hozták a tábor helyszínére, Gyomaendrődre, majd a tábor végeztével értük jöttek.

A szülői közösséggel való kapcsolat szorosabbá tétele érdekében, mint minden évben felajánlottuk, hogy még egy plusz napot is ott tölthetnek a táborban velünk, és gyermekeikkel. E közösségépítő nap iránt az évek során kialakult lelkesedés töretlen volt idén is.

Az érkezést követően a gyerekek elfoglalták az általunk és a kívánságuk figyelembevétele nyomán kiválasztott szobákat, egy-egy óvónő kíséretében. Minden táborozónak kedveskedtünk egy, a tábor logóját szimbolizáló pólóval. Ezt követően megismertettük velük a helyszínt, a szabályokat, és a napirendet.

Célunk ennek a tábornak a megvalósításával az volt, hogy a pedagógiai programhoz különös tekintettel az egészségnevelés és környezeti nevelés figyelembevételével, egy olyan élmény dús hetet töltsünk el a gyerekekkel, ahol mind az egyéni, mind a komplex valamint a differenciált fejlesztés is helyet kap. De a szociális fejlődést, (pl.: közösségalapítás, tolerancia, együttérzés, egymás segítése, alkalmazkodás) önállóságra nevelést is nagymértékben segíti. A célok figyelembevételével a programok a következőképpen alakultak: mindennapos mozgásos foglalkozás (versenyfeladatokkal egybekötve), szabad játék, kézműves foglalkozások, strandolás (fagyizást, és palacsintázást is magában foglalva), séta a Körös parton, természetvédelmi kilátó meglátogatása, tájház látogatás, „Víz hasznossága” kiállítás és baba múzeum megtekintése, játszóterek felkeresés. Mindezen felül sor került még bátorságpróbára, ügyességi versenyekre, társasjátékozásra, éneklésre, táncolásra, mozizásra, ajándékvásárlásra, mesélésre, tábortűz gyújtásra, és megannyi szórakoztató tevékenységre. Emellett a sok program mellett odafigyeltünk az egészséges táplálkozásra, az elegendő folyadékfogyasztásra, és a megfelelő mennyiségű, és minőségű pihenésre (délutáni csendes pihenéssel, és esti mesével, altatóval egybekötött pihenés alkalmával.)

Összességében elmondható, hogy a gyerekekkel nem volt probléma, baleset, jól viselték magukat és a szülőktől való távollétet. Maradandó élményekkel távoztak, és lehetőség szerint jövőre is szeretnének a tábor résztvevői lenni.

Urbán Enikő
nemzetiségi óvodapedagógus

Harsányi Ildikó
szakvizsgázott óvodapedagógus