Nyári óvodai élet a Baross Óvodában

Az óvoda nyáron egy kicsit csendesebb a megszokottnál, azonban családiasabbá válik a gyermekek és az óvodapedagógusok számára. A tevékenységek kötetlensége, a nyári időjárás adta lehetőségek páratlan élményeket nyújtanak a gyermekek számára. A klasszikus játéktevékenységek nagyon népszerűek, az óvodapedagógusok nyári élménytervekkel készülnek a gyermekek számára, melyek új tapasztalatokat tevékenységekbe ágyazott ismeretszerzéseket biztosítanak a gyerekek számára.

Fontos érték számunkra, hogy a pedagógiai program kiemelt területeire, – a mozgásfejlesztésre, és a környezeti nevelés adta lehetőségekre – nyáron is alapozzunk, és folytatjuk a megkezdett tevékenységeket, amivel a gyermekek szorgalmi időben már megismerkedtek.

Mivel kötetlen a napirend a mozgásos játékok mellett jut idő a közösségi kert rendben tartására, a növények fejlődésének figyelemmel kísérésére, és a termések leszüretelésére. Nagy élményt jelentett a gyerekeknek a közös paradicsomszüret, és a közösségi kertben megtermelt paradicsom elfogyasztása. A „ Fűszer express”  fűszernövényei a  nagy melegben több vizet igényelnek, a gyermekek szívesen locsolják naponta több alkalommal is.

Az egészségnevelésben nagyon fontos a napfürdőzés mellett a vizes programok szervezése, rendszeres zuhanyozás, homokozás, vizezés, és a sok folyadék és gyümölcsfogyasztás. Ebben sincs hiány a napi játéktevékenységek közepedte, ilyenkor „stranddá” változik az óvoda udvara, és a zuhanyozás után jól esik a pihenés is az árnyas fák alatt.

Pap Eszter
nemzetiségi óvodapedagógus