Óvodai farsang

Óvodánkban február 18-án tartottuk a farsangot.

A gyerekek nagyon várták és a nagycsoportosok már hetekkel előtte tervezgették, készítették vagy vásárolták a szülőkkel jelmezüket.

Aztán elérkezett a várva várt nap! Mindenki bevonult a szebbnél szebb jelmezében.

A fiúknál még mindig Pókember, Batman a kedvenc. A lányoknál Elza és a hercegnő jelmezek mindig nyerők. 🙂 Boszorkánynak is szívesen öltöznek. Az állat jelmezek is népszerűek: cica, maci és még hörcsög is volt! 🙂

A gyerekek bemutatták a jelmezeiket majd a délelőtt vidám vetélkedőkkel és tánccal telt. Szeretik az evő-ivó versenyeket, a szék-foglaló, seprő-adogató, kitalálós játékokat. Van olyan csoport ahol még tombola is van!  Ebédnél a farsangi fánk koronázza meg a napot, akinek kedve van, az pedig délután is visszaöltözhet a jelmezébe.

Mint mindig a gyerekek vidáman és önfeledten szórakoztak ezen a napon.

,,A téltemetés hagyományos, régi ünnepét ma már vidéken is csak elvétve ismerik és tartják meg. Úgy zajlik, hogy a gyerekek készítenek egy bábot, az úgynevezett kiszebábot, valamint különféle zajkeltő szerszámokat, majd kivonulnak a térre – élükön egy dobossal és egy kikiáltóval – miközben télűző rigmusokat kiabálnak (például: „Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj kisze haj”), és közben zörgetik a zajkeltő eszközöket, dudákat, sípokat, dobokat.”

,,A vonulás a téren felállított máglyánál ér véget, ahol az összegyűlt személyek gondűző cédulákat tűznek fel a kiszebábra, majd bedobják a tűzbe. A papírokra azt írják fel, hogy ki mitől szeretne megszabadulni. A máglya elhamvadásáig tavaszköszöntő versikéket és dalokat énekelnek.”

Ezt a jó kis népi hagyományt mi is minden évben ápoljuk. Idén sem maradt el a kiszebáb égetés az óvoda udvarán.

Orosz Marianna
óvodapedagógus