Az egészség, mint érték

A Pedagógiai Programunkban foglaltak egy kiemelt területe az egészség, az egészséges életmód kialakítása.

Fontos feladatunk a gyerekekben a mindennapok során kialakítani az egészségtudatosságot, az egészségmegőrzést. Rendszeresen felhívjuk a figyelmet a mértékletes, helyes táplálkozásra, a fogápolásra. Ezen kívül a mindennapos mozgás, levegőzés is meghatározó része az óvodai életünknek.

Az idei évben épp úgy, mint tavaly, a vírus okozta veszélyhelyzet fennállásával csak szűk körben, ki-ki a maga csoportjában, önállóan, tudta a hagyományos, nagyszabású Egészségnapi programunkat megrendezni. A programokat ennek megfelelően igyekeztünk minél élménydúsabban szervezni.

Mindenki már napokkal korábban elkezdett felkészülni. A gyerekekkel sokat beszélgettünk és foglalkoztunk olyan témákkal, mint az egészséges és kevésbé egészséges élelmiszerek, tevékenységek, egészséges életmód, fogápolás, sportolás.

A gyerekek erre a napra valamilyen zöldség vagy gyümölcssalátába való étellel érkeztek, melyek között a legszokványosabbaktól a legszokatlanabbig voltak az egészséges táplálkozás támogató élelmiszerek. A behozott gyümölcs, zöldség és sajtféleségekből nyársakat, salátákat és frissen préselt leveket készítettünk. Ennek kapcsán „játszottunk” az érzékszervekkel, mint az ízlelés, szaglás, tapintás.

Jó ropogtatni való volt a sok aszalt gyümölcs és magféleség, miközben egy nagyszerű bábelőadást figyelhettek meg a gyerekek. Ez az előadás a Piroska és a farkas mesét mutatta be a gyermekek számára zöldségből és gyümölcsből készült bábokkal. Élvezetes játék volt a mese után, hogy meg kellett nevezniük, milyen zöldségből és gyümölcsből készültek a mesefigurák. Természetesen a siker nem maradhatott el, és a gyermekek újra kívánták játszani a mesét.

A sok falatozás után a mozgás sem maradhatott el. Egy mindent átmozgató, de a gondolkodásra is alapozó játékba invitáltuk a gyermekeket, ahol diós akadályokon kellett eljutni a gyümölcsöstálig, vagy éppen az egészséges élelmiszereket kellett összeválogatni mozgásos tevékenységek közben.

A délelőttöt egy ízletes ebéd elfogyasztásával, alapos fogmosással és pihentető alvással zártuk.

Délután a gyermekek kaptak egy kis kóstoló csomagot, amelyet a szüleiknek szánt egészséges finomságokból állítottunk össze, hogy hazavihessék, és mesélhessenek a nap történéseiről.

Urbán Enikő
német nemzetiségi óvodapedagógus