Autómentes nap a Baross Oviban 2021-2022

Óvodánkban idén is megünnepeltük az autómentes világnapot szeptember 22-én. Ezen a napon ösztönöztük gyermekeinket, hogy rollerrel, kerékpárral, futóbiciklivel vagy gyalogosan érkezzenek az óvodába, ezúton is felhívva a gyermekek, szülők figyelmét környezetünk védelmére valamint a levegő tisztaságának fontosságára.

A gyerekek óvodánk KRESZ parkjában közlekedtek járműveikkel, ahol alkalmazták a gyalogos, ill. a biciklis közlekedés szabályait, betartva a közlekedési táblák adta iránymutatást. Gyakorolták a gyalogos közlekedést is a „forgalomban”.

Ezen a héten a helyes közlekedésre nevelést tűztük ki célul. Sétáink során megfigyeltük a közlekedési táblákat, jelzőlámpákat, gyakoroltuk a közlekedési szabályok betartását. A csoportokban előkerültek a közlekedési társasjátékok, táblafelismerő játékok, szituációs játékok, melyet év közben is szívesen játszanak óvodásaink. Lerajzolták, kivágták, ragasztották, színezték kedvenc közlekedési eszközeiket. A mozgásos játékokkal a szabályok betartását gyakoroltattuk elsősorban.

Fontosnak tartjuk, hogy környezettudatosságra neveljük a hozzánk járó gyermekeket. Beszélgettünk a közlekedés- környezetszennyezés kapcsolatáról, a kerékpározás és gyaloglás egészségmegőrző szerepéről.

Folyamatosan tudatosítjuk a gyermekekben, hogy saját életterük védelme, gondozása egészségesebbé teszi fejlődésüket. Felhívjuk figyelmüket az emberi tevékenység káros hatásaira, s arra, hogy ez ellen mindannyian tehetünk valamit.

Az egészséges életmódkultúra megalapozásában a levegőnek, valamint a növények védelmének kiemelt jelentősége van. Nevelőmunkánk fontos eleme, hogy a gyermekekkel megláttassuk, hogy a levegő lételeme életünknek, a növények védelme pedig azért fontos, hogy a levegő tisztaságát elősegítsük.

Láng Krisztina
szakvizsgázott óvodapedagógus