Rendhagyó Teréz Nap és Oktoberfest megünneplése a Baross oviban

Sajnos a vírusos helyzetre való tekintettel idei első, nagyszabású őszi ünnepünk a Teréz Napi szüreti mulatságot valamint a német hagyományokat őrző, – iskolával, NNÖP-vel közösen megrendezett ünnepünket az Oktoberfestet is teljesen újra kellett gondolnunk. Fontos szempont volt, hogy a gyermekek részére nyújtott élmény megmaradjon, de betartsuk az óvodai járványügyi előírásait.

A két ünnepet egy napra vontuk össze (2020. október 9.) és sajnos szülők jelenléte nélkül, az óvodai csoportokban ünnepeltünk. A gyerekekkel őszi dalokat, mondókákat, verseket és meséket ismertettünk meg, melyekből egy kis műsort hoztunk létre közösen. Amiben más volt, hogy az önálló szerepeltetés nagyobb hangsúlyt kapott a középsősök és a nagyok vonatkozásában, a kicsiknél a közös játékba való részvétel dominált. Mivel az időjárás nagyon kellemes, őszi napsütéses volt, ezért a gyermekkel a csoportban megkezdett tevékenységeket az udvaron folytattuk, ez jó volt a nagyobb helyigényű körjátékok és egyéb mozgásos játékok megvalósításra. Több állomást alakítottunk ki, az egyik állomáson sorversenyeket rendeztünk, amelyben szerepelt a gesztenyegyűjtögetés, tökgurító sorverseny, illetve zsákban futás. Ezen játékok mindegyike rendkívül élvezetes és izgalmas volt a gyermekek számára.

A második állomáson a gyermekek saját sünit készíthettek körte, szőlő és fogpiszkáló segítségével. A nagy alkotás közben beszélgettünk a sün tulajdonságairól és a téli álomról, miközben mindenki jót csemegézett a friss gyümölcsökből, zöldségekből, majd amikor elkészültek az ízletes alkotások, egy fotó után mindenki el is fogyaszthatta a sajátját.

A harmadik állomáson a német és magyar daloké, körjátékoké és táncoké volt a főszerep. Itt aztán minden csoport kimulathatta magát. Énekeltünk, táncoltunk és megidéztük a német hagyományokat a gyönyörű ősz beköszöntével.

Köszönjük a szülők támogató hozzáállását, és örülünk, hogy az új helyzetben is rugalmasak, támogatóak! Így, közösen sikerült a gyermekek részére újszerűen tartalmasan megismertetni a nemzetiségi hagyományokat.

Urbán Enikő
német nemzetiségi óvodapedagógus