„Közös út, közös jövő”

„Közös út, közös jövő” – így szól az idén 16. alkalommal megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét szlogenje. Ennek a hétnek a keretein belül valósítottuk meg idén is, óvodánkban az autómentes napot. Ennek fő célja a gyermekek környezettudatosságának erősítése, a környezetbarát városi közlekedés népszerűsítése. Az idei év témája a tisztább közlekedési módok előnyeinek hangsúlyozása volt.
Így ezen a napon óvodásaink a délelőtt folyamán egy előadáson vehettek részt, ahol megismerkedhettek a különböző közlekedési eszközökkel, ezen belül is a környezetbarát, tisztább közlekedési módokkal. Az előadás után mindenki kapott egy névre szóló jogosítványt, mely feljogosította őket az udvaron való biciklis, rolleres, görkorcsolyás közlekedésre. Emellett lehetőségük nyílt különböző sporteszközök kipróbálására, ezzel is erősítve bennük a mozgás iránti szeretetet, az egészségtudatos életmódot.
Az udvarunkon különböző mozgásfejlesztő és szórakoztató játékok találhatóak ilyenkor. A programok között szerepelt kerékpáros ügyességi verseny és közlekedési udvariassági teszt. Továbbá az óvoda KRESZ parkját is birtokba vehették a gyerekek, ahol a közlekedési táblákról is tanulhattak.
A Városháza előtti és mögötti terület adott otthont a Pesterzsébet Önkormányzata által szervezett kerületi Autómentes Napnak. A programon részt vettek nagycsoportosaink is. A XX. kerületi Rendőrkapitányság készült érdekes vetélkedőkkel, a gyermekeket KRESZ- és akadálypályák, valamint kvízjáték várta.
Az időjárás nem állt mellettünk az idei évben, de ennek ellenére remekül sikerült ez a nap és a gyerekek boldogan mesélték szüleiknek, hogy a következő napokban is biciklivel jönnek óvodába.

Juhász Vivien
német nemzetiségi óvodapedagógus