Szent Márton ünnepe – a szeretet lámpása

November 11-én, a többéves hagyományként került megrendezésre a Márton napi ünnepség a Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvodában. Hosszú előkészület előzte meg ezt a sikeres napot. Lampionkészítő délutánon készültek el a lámpások. Az óvoda dolgozói, a szülők és nagyszülők együtt ünnepeltek, megtekintették a gyermekek dramatikus előadását St. Martin legendájáról. A kisütött libát és libatepertőt valamint a libazsíros kenyeret a szülők közösen készítették.  Az ünnepség után vendégváró falatokkal és üdítővel kínáltuk a résztvevőket. Az ünnepi műsort megtisztelte jelenlétével Dr Fekete Károlyné az NNÖP elnöke, Fekete Katalin Önkormányzati képviselő, az OKIIB elnöke, valamint Rostagni Attila Önkormányzati képviselő az Óvodaszék tagja.

Sötétedés után meggyújtottuk lámpásainkat és Márton-napi lámpás felvonulást tartottunk. Az óvodától a Városházáig énekeltek az óvodások, iskolások, szülők és mindenki, aki velünk ünnepelt. Az ünnepi hangulatot fokozta, hogy a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szabados Ákost Pesterzsébet Polgármestere és Juhász Lajosné Alpolgármester Asszony.

A Német Nemzetiségi Gimnázium diákjai színdarabban jelenítették meg Szent Márton történetét. A hideg idő kárpótlásául forró teával várták a résztvevőket a Német Nemzetiségi Önkormányzat Pesterzsébet képviselői és a Német Hagyományápoló Szövetség tagjai kínálták meg az ünneplőket. A hangulatot Kaltenecker Gábor a Fővárosi Német Önkormányzat elnökhelyettese élő zenével tette emlékezetessé.
Szent Márton 316-ban született az akkori Római Birodalom területén, Savariában (ma Szombathely), és ebben az évben ünnepeljük születésének 1700-adik évfordulóját. E jubileumi év mottója, melyet a Szombathelyi Egyházmegye választott tiszteletül e szent emlékére, a Felemelő szeretet! lett.

Márton leghíresebb legendája arról szól, hogy egy fázó koldusnak odaadta köpenye felét. Ezt jelenítjük meg minden évben ünnepi műsorunkban az óvodásokkal. A lámpás készítés hagyománya pedig onnét ered, hogy Márton hívei, akik sok jócselekedete végett püspökké akarták őt tétetni, lámpásokkal, mécsesekkel indultak keresésére, búvóhelyét azonban libák hangos gágogásukkal árulták el. Ehhez kapcsolódik, hogy Márton napján libasültet, libazsíros, libatepertős kenyeret fogyasztunk. Életének történetei, amik az egyházi és népi hagyományban is fennmaradtak, az etikai értékeket, az egymáson való segítést erősítik mindnyájunkban.

A népi hagyományok az időjárás előrejelzéséhez is kapcsolódnak. Az idén is jósoltunk az óvodásokkal a libasült csontjából. Szürke csontokat találtunk a libapecsenyében, így az idén enyhe télre számolhatunk a hagyomány szerint.

A felvonulás résztvevői idén is a Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvoda gyermekei, a József Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola nemzetiségi osztályai, a Német Nemzetiségi Gimnázium növendékei, valamint a Hajós Alfréd Általános Iskola német nyelvet tanuló diákjai, és a szülők közössége voltak. Köszönjük az NNÖP és az NHÁSZ képviselőinek ezt a hangulatos együttlétet, ahol érezni lehetett az összetartozást, a Felemelő szeretetet, jövőre is várunk mindenkit!

Kasza Viktória
Nemzetiségi munkaközösség vezető