Óvodánkról

 
Óvodánk jelene

Visszatekintés az eltelt időszakra

 
belteczkyne-szende-hilda Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvoda
Óvodavezetö: Bélteczkyné Szende Hilda
harsanyi-ildiko Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvoda
Központi Óvoda – Baross u. 79.
Vezetöhelyettes: Harsányi Ildikó
lang-krisztina Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvoda Tagóvodája
Tagóvoda – Baross u. 81.
Tagóvodavezetö: Láng Krisztina

 

  Óvodapedagógusok Nevelést segítő dolgozók
Baross u. 79. Harsányi Ildikó
Urbán Enikő
Uicz – Juhász Vivien,
Gugcsóné Nagy Judit,
Feketéné Sebők Katalin
Pap Eszter
Fercsák Viktória
Sziklai Tamásné
Albert Tímea
Baross u. 81. Láng Krisztina
Szabóné Kádár Katalin
László István Lászlóné
Orosz Marianna
Rékasiné Barek Csilla
Mihajlovits Eszter
Szabó Gizella
Puskáné Zsiga Anikó
Zátrok Istvánné
Rápolti Katalin
Szűcs Lászlóné
Kelemenné Lakatos Mónika
Varga Márta
Győr Krisztina
Bátyiné Mezei Boglárka
Bodáné Hartung Ildikó

 

  Óvodatitkár: Szatmáriné Viszlay Kinga
Keszeli Attila Kertész, karbantartó: Keszeli Attila
Seffer Csilla Pedagógia asszisztens: Seffer Csilla
Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvoda
(Központi óvoda – Baross 79.)
   
Kirchmayer Anita Pedagógia asszisztens: Kirchmayer Anita
Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvoda
(Tagóvoda – Baross 81.)
  Konyhai dolgozó: Hajnal Ildikó
Pesterzsébeti Baross Német Nemzetiségi Óvoda
(Központi Óvoda – Baross 79.)

 

Óvodánk már 50 éves múltra tekint vissza. Pesterzsébet városközpont óvodájaként két épületben kilenc gyermekcsoportnak ad otthont. Az udvar tágas, védett, az előkert gazdag növényvilága biztosítja a jó levegőt, felszereltsége folyamatosan bővül.
Óvodai programunk középpontjában a JÁTÉK- EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS – KÖRNYEZŐ VILÁG MEGISMERÉSE áll.
Óvodánkban minden csoportban 2 felsőfokú végzettségű óvodapedagógus és szakképzett dajkák, és pedagógiai asszisztensek dolgoznak. Nevelőink  tanfolyamokon vesznek részt annak érdekében, hogy minél magasabb szinten végezzék – minőségbiztosítással figyelemmel kísért – nevelő, oktató munkájukat. Német nemzetiségi óvodapedagógusok irányítják a nemzetiségi csoportok nevelőmunkáját. Logopédus kíséri figyelemmel a gyermekek beszédfejlettségét, kezeli a beszéd-hibákat.
fogapolasGyermekorvosunk és védő nénik heti rendszerességgel látogatják az óvodát, biztosítva az egészség megőrzését.  Az irodában az óvodatitkár végzi az intézményi adminisztrációs feladatokat. A kertész karbantartó segíti a javítási munkálatokat az óvoda zavartalan működése érdekében.
Nevelőtestületünk felkészült, munkájuk tudatos, gyermekközpontú. Egyéniségükre jellemző a szeretet, a türelem, szemléletüket az értékek tisztelete, megőrzése határozza meg.A nevelőközösség szakmai elhivatottsága biztosítja, hogy a gyermek mindennap pozitív érzelmekkel élje át környezetéhez való viszonyát, derűsen, természetesen élje az óvodai együttlétet, mely biztosítja számára a fejlődés egészséges körülményeit. Az óvodai nevelőmunkát áthatja a hagyományok ápolása, ami a jeles napok megünneplésében teljesedik ki.
A JÁTÉK az óvodás korú gyermek alapvető és legfontosabb tevékenysége. Az óvodai mindennapokban a játékra fordítjuk a legtöbb időt, mert ezáltal különböző érzelmeket élnek át, barátokat szereznek, megismerik egymást, megtanulnak alkalmazkodni, szabályokat elfogadni és betartani. Játékon keresztül ismerik meg a világot, új ismeretek birtokába jutnak. Fejlődnek képességeik: mozgásuk, emlékezetük, gondolkodásuk, kreativitásuk, beszédük, érzelmeik.
tartasjavitasA MOZGÁS az élet alapja. A mozgás segíti a gyermeket a környező világ jobb megismerésében, a környezet felfedezésében és meghódításában. Mindkét óvodában változatos eszközökkel felszerelt tornaterem biztosítja a gyermekek mozgásfejlesztését. Az év folyamán a gyermekek mozgásigényét rendszeres sétákkal, kirándulásokkal, sportvetélkedők szervezésével bővítjük. Lehetőséget biztosítunk igény szerint a helyi programunk célkitűzéseit elősegítő délutáni sportoláshoz. Nagyon kedvelt az Ovi –Foci, Karate, a Ritmikus tánc, Sportmanó, Angol nyelvvel való ismerkedés, és biztosítjuk a Hitoktatást is az érdeklődők számára.
A tehetséges gyermekekről sem feledkezünk meg. A felzárkóztatás mellett a gyermekek tehetségének kibontakoztatása, továbbfejlesztése, a tehetségek gondozása elengedhetetlen feladatunk. 2013-ban akreditáltuk a Hétszínvirág Kíváló Tehetségpontot. Ide járhatnak a mozgásban, a vizuális képességekben, illetve a német nyelv használatában kiemelkedő gyerekek. Óvodánkban három tehetséggondozó műhely is működik: Kindergarten, Izgő-mozgó és Kis kézműves tehetségműhely
Az elfogadó, minden helyzetben a gyermek felé forduló egyéni bánásmódot alkalmazó nevelői attitűddel megláttatjuk és felfedeztetjük óvodásainkkal a „világ csodáit”, életünk értékeit, és óvodás éveik alatt olyan élményekhez juttatjuk őket, melyekre szívesen emlékeznek felnövekvő gyermek és felnőtt éveikben egyaránt.