ápr 192017
 

Pedagógiai programunk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyerekek a körülöttük lévő világot tevékenyen, saját tapasztalataik útján fedezzék fel. Ezért is volt rendhagyó a Sárga Napsugár csoport délelőttje, amikor Ayana a segítő, terápiás kutyus látogatott meg minket gazdájával, Hanga nénivel.

Hanga néni a Mancsos segítőtársaink Terápiás Állatok és Oktatási Alapítványtól érkezett kutyájával, hogy a gyerekeket közelebb hozza játékok által az állatokhoz, jelen esetben a kutyához.

Ayana a terápiás kutyus, az erre rászoruló felnőtteknek és gyerekeknek segítenek. A munkájuk a hétköznapokban nagyon összetett, a félelem, a szorongás oldását próbálják gyermekeknek, felnőtteknek segíteni, azonban most játszani jöttek hozzánk. A gyerekek már izgatottan ugráltak a kapu előtt, mikor Ayana gazdájával megjelent a bejáratnál. ,,Itt van a kutya!” kiabálták, hiszen ez nem mindennapi esemény, hogy kutya jön be az óvoda udvarra, akivel még játszani is lehet.

Miután körbe ültünk, és üdvözlésképpen, mindenki megsimogatta a kutyust következhetek a ,,feladatok” Ayanának és persze a gyerekeknek is. Játszottunk,,,Mindenki csináljon úgy, mint Ayana” játékot, megetettük jutalom falatokkal, -amit a gyerekeknek kellett megkeresni-, végül pedig versenyt futottunk az akadályok leküzdésével. A rendhagyó délelőtt végén egy utolsó,,nagy simogatással” elbúcsúztunk Ayanától és Hanga nénitől, akiket legközelebb is szívesen látunk az óvodánkban.

Pap Eszter
német nemzetiségi óvodapedagógus