ápr 032017
 

Óvodánk Pedagógiai Programjának egyik kiemelt területe az egészséges életmódra nevelés, amely magában foglalja a helyes táplálkozást, tisztálkodás, fogápolás, a mindennapos mozgás, levegőzés, illetve a pihenés fontosságát. Mindennapjaink során folyamatosan foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ezen a napon azonban rendkívüli fontossággal bírt az egészségvédő, egészség megőrző, testi és mentális gondolkodás fejlesztése valamint a szemléletformálás a gyermekek és szüleik körében.

Az egészségnap reggelén a gyerekkel közösen különleges, gyakran és ritkán fogyasztott gyümölcsökből, zöldségekből és különféle magvakból ízletes salátákat készítettünk, mely során meglévő ismereteikre támaszkodva sok új tapasztalatra és tudástartalomra tehettek szert.

Az óvodapedagógusok a projekt részeként három játékos előadással is készültek a gyermekeknek az egészséges életmód/táplálkozás, a tisztálkodás és a fogápolás témáiban. Az óvodásaink nagyon élvezték és tevékenyen vettek részt az eseménydús foglalkozáson, amelyeket a sok szemléltetőeszköz tett színesebbé. Játékosan, de mégis alapos körüljártuk a témákat. Bemutattuk a helyes fogmosás technikáját, a fogakra egészséges és káros ételeket, italokat, a tisztálkodás módjait és fontosságát valamint az egészséges táplálkozást.

Az előadásokat követően megkóstoltuk az elkészített salátákat, krémeket, aszalványokat és magvakat. A gyerekek szívesen fogyasztották a finomabbnál finomabb falatokat és nyitottak voltak az új, kevésbé ismert ízekre.

Az egészséges életmód szerves részét képezi a mindennapos mozgás, így a délelőttöt az udvaron egy mindent átmozgató közös mozgással folytattuk. A délelőtti eseményeket egy tápanyagokban gazdag ebéddel, és egy pihentető alvással zártuk.

A délután sem maradhatott tudatos és egészséges életmód nélkül. Minden gyermek, amikor megérkeztek érte, meghívhatta hozzátartozóját az általunk készített salátás kóstolóra ezzel is erősítve a szemléletformálást.

Harsányi Ildikó és Urbán Enikő