okt 182018
 

Az idei tanévben ismét megrendezésre került óvodánkban a hagyományossá vált Teréz napi szüreti fesztivál, mely az óvoda pedagógiai programjában jeles nap. Az időjárás is mellettünk állt, mert kellemes, napsütéses őszi időjárásban élvezhették a gyermekek és szüleik a programokat.
A gyermekekkel, napokkal előtte közösen készülődtünk, gyűjtögettünk. Őszi terméseket, zöldségeket, gyümölcsöket gyűjtöttünk, melyekből dekoráció és terménybábok készültek a rendezvényre. 

Az ünnepi műsort Bélteczkyné Szende Hilda óvodavezető nyitotta meg, majd Szabados Ákos Pesterzsébet Polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. Juhász Lajosné alpolgármester asszony köszöntőjében kiemelte a gyermekek életében a jeles napok fontosságát és a Teréz nap népi eredetét.  Dr. Fekete Károlyné Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke,  Bárkányi Judit Fővárosi Német Önkormányzat elnöke és Fekete Katalin az OKIIB Elnöke is megtisztelte a rendezvényt jelenlétével.
A szülők részéről Bircsákné Kovács Éva Mária Óvodaszék Elnöke, Taraczköziné Endrődi Zsuzsanna Kindergarten Alapítvány elnöke, és minden résztvevő nagy örömmel fogadták a műsorokat és nagy tapssal jutalmazták a gyermekeket és a pedagógusaikat.
Az ünnepi mulatságon a hagyományoknak megfelelően először a magyar, majd a német nemzetiségi nagycsoportosok népi gyermekjátékait és táncait tekinthették meg az érdeklődők, majd a gyermekek fő tevékenységével, a játékkal folytatódott és fejeződött be ez a csodálatos őszi délután.

A hagyományos játékok – mint például a diótörés, a körhinta és az alma horgászat – mellett jól megfértek a mai kor játékai, az ugráló vár, az elektromos kisautó és az arcfestés is. A rendezvény végéhez közeledve pedig mindenki izgatottan várta a tombolát és a zsákbamacskát.

A népi játékok közelebb hozták a gyermekeket a népi hagyományok megismeréséhez, ápolásához. A kosaras körhinta, arcfestés, ugráló vár, kisautózás minden gyermeknek felhőtlen kikapcsolódást hozott. A zsákba macska és a tombola izgalmait örömmel élték át a gyermekek, felnőttek egyaránt. Aki a nagy játék közepette megéhezett, a büfében finom palacsinta és meleg szendvics várta. A családokkal eltöltött hagyományőrző jeles nap erősítette az óvoda közösséghez tartozás érzését.

Köszönjük a szülői segítséget és támogatásokat. Reméljük mindenki felejthetetlen élményekkel gazdagodott.

Juhász Vivien
nemzetiségi óvodapedagógus